Rundetårn
(Bygning) (Tårn) (Seværdighed) (Udsigt)

 
19-07-2011
Indre by

Rundetårn er et 34,8 meter højt tårn, beliggende i Købmagergade i Indre By, København.

Kong Christian 4. opførte det endnu bestående, højst originale bygningskompleks bestående af Trinitatis Kirke og Rundetårn. Byggeriet af tårnet blev påbegyndt i 1637, og i 1642 stod det færdigt, mens kirken først byggedes færdig i 1656

Kirken skulle være studenter- og universitetskirke, tårnet tjente til opgang til universitetsbiblioteket som indrettedes på loftet over kirken, og på dets øverste platform fandtes universitetets astronomiske observatorium.

Rundetårn har ikke trapper, men i stedet en 209 meter lang, bred, spiralformet gang belagt med mursten på højkant, der fører op til en udsigtsplatform øverst. Konstruktionen blev valgt for at en hest med vogn kunne køre op til biblioteket.

Tsar Peter den store af Rusland benyttede sig af muligheden under sit besøg hos Frederik 4. i 1716, da de to fyrster aftalte at gøre landgang i Skåne ved hjælp af 20.000 russiske soldater, der gik i land nord for København. Felttoget blev ikke til noget, men tsaren fik redet til tops i Rundetårn på sin ganger.

Fra begyndelsen var en vigtig del af tårnets funktion at være astronomisk observatorium, og så berømte videnskabsmænd som Ole Rømer har arbejdet i observatoriet.

I klart vejr kan man se det meste af København og omegn, og skilte fortæller hvilke tårne og bygninger, man kigger på. Rundetårn rummer også en udstillingssal.

Adresse: Købmagergade 52A, København K

(Kort / Steder i nærheden) (Rejseplan)


 
 
Find information om: guide portal tips København KBH Alt om
(Hovedkategori: Seværdigheder) Bygning Tårn Seværdighed Udsigt