Lurblæserne
(Indre by) (Monument) (Skulptur) (Seværdighed)

 
30-07-2011
Indre by

Lurblæserne er et monument på Rådhuspladsen i København, der forestiller to lurblæsere. De er fremstillet i i bronze og anbragt på en søjle af tegl. Den samlede højde er ca. 20 meter.

Det blev udført 1911-1914 af Siegfried Wagner (lurblæserne) og Anton Rosen (søjlen) ved finansiering fra Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet som en gave til Københavns Kommune i anledning af 100-året for brygger J.C. Jacobsens fødsel. På soklen findes inskriptionen "J.C. JACOBSEN•CARLSBERG 1811•2•SEPTEMBER•1911".

Idéen om en lurblæser på søjle på Rådhuspladsen, kom fra Lorenz Frølich omkring 1890 og en prøveopstilling med en sådan figur blev foretaget i 1901 foran Centralhotellet. Det var en træsøjle med en statue af en enkelt lurblæser udført af Anders Bundgaard. Søjlen var tegnet af Martin Nyrop, som forestillede sig to søjler flankere indkørslen til Rådhuspladsen fra Vesterbrogade. Ændringen fra én lurblæser til to kom ret sent i forløbet med arbejdet på det endelige monument, hvilket førte til, at de to figurer står noget trangt på søjlen.

Adresse: Rådhuspladsen 57, 1550 København

(Kort / Steder i nærheden) (Rejseplan)

 
 
Find information om: København Alt om KBH portal tips guide
(Hovedkategori: Seværdigheder) Indre by Monument Skulptur Seværdighed