Langelinie
(Indre by) (Gåtur) (Seværdighed) (Både) (Skibe) (Hav)

 
15-07-2011
Indre by

Langelinie er en havnestrækning på Østerbro i København, der strækker sig ca. 1,5 km. fra Nyhavn til et lille fyrhus for enden af Langeliniekajen.
Blandt de markante bygningsværker i området er den engelske Sankt Albans Kirke i nygotisk stil fra 1887, Frihedsmuseet og restaurant Langeliniepavillonen, oprindeligt opført 1902, genopført i 1958 efter Schalburgtage under 2. verdenskrig. Området rummer desuden en række monumenter og mindesmærker, bl.a. Gefionspringvandet (1908), mindesmærket for omkomne danske søfolk (1928) og den mest kendte, Den Lille Havfrue (1913).

Parken blev omlagt og udvidet i forbindelse med anlægget af Københavns Frihavn i 1894. H.A. Flindt udformede den nye park, der var forbundet med Frederiksstaden via Gefionbroen. Kastellets rekonstruktion i 1998-2000 har dog fjernet meget af Flindts havestruktur, broanlæg m.v.
Parken rummer et væld af mindesmærker, bygninger, lystbådehavn, statuer, legeplads samt forbindelse til Indre By med havnerundfarten. Siden 1966 har området været fredet.

Da Frihavnen blev anlagt i 1894 etableredes Langeliniekajen, også kendt som Promenaden, som erstatning for den strandpromenade mellem Kastellet og Øresund, der forsvandt som følge af havneanlægget. Den nuværende promenade er bygget langs med Frihavnens østmole og giver således et fint vue over havneløbet. Kajen fungerer i dag som Københavns Havns honnørkaj. Med sin dybde på 10 m. anvendes den i dag som et af anløbsstederne for de mange krydstogtskibe, der kommer til København hvert år. Andre af skibene lægger til i Frihavnen. Området rummer - grundet de mange turister - en del souvenirbutikker, mens Promenadebygningen anvendes til outlet.

Langeliniekajen strækker over ca. 1 km. sig fra Holger Wederkinchs skulptur Isbjørnen (1937) til et lille fyrhus ved Oslo-færgens tidligere anløbsplads.

Foruden Isbjørn findes adskillige mindesmærker: Mindestenen for Hospitalsskibet Jutlandia, der gjorde tjeneste under Koreakrigen i starten af 1950'erne, Mindesmærke for Ludvig Mylius-Erichsen samt deltagerne i Danmark-ekspeditionen (1906-1908) til Nordøst-Grønland, samt en mindesten for polarforskeren Ejnar Mikkelsen. Der findes også et mindesmærke for danske søfolk som forliste under den 1. verdenskrig (1914-1918). Den arkitektoniske udformning er udført af Ivar Bentsen, mens billedhuggerarbejdet er af Sven Rathsack.

Adresse: Langelinie, København

(Kort / Steder i nærheden) (Rejseplan)

 
 
Find information om: portal København guide tips KBH Alt om
(Hovedkategori: Seværdigheder)Gåtur Indre by Seværdighed Både Skibe Hav